Vse o strijah in kako se jih znebiti

Vse o strijah in kako se jih znebiti

Vse o strijah in kako se jih znebiti

Strije, tegoba marsikatere ženske v zadnjem času. Nekatere svoje strije sprejmejo, druge se jih želijo znebiti na vsak način. Ne glede na to v katero skupino spadaš, je spodnji članek namenjen tebi. V njem boš izvedela vse o strijah, kaj so, kako nastanejo in kako se jih znebiti, če si to želiš.

 

Kaj so strije in kakšne poznamo?

Strije (striae) so vdolbine, neke vrste poškodbe na koži, ki se najpogosteje pojavijo na trebuhu, prsih, bokih in zadnjici. Lahko pa so seveda prisotne tudi na drugih delih telesa. So zelo pogost pojav na koži in niso popolnoma nič nevarne. Pogosto se pojavijo v adolescenci in med samo nosečnostjo, predvsem v zadnjem trimesečju, kjer so koža izdatno raztegne, kar pa lahko povzroči nastanek strij.

Strije niso vse enake. Razlikujejo se glede na to, kako dolgo jih imate, kaj jih je povzročilo, kje na telesu so in vrsto kože, ki jo imate.

Poznamo:

 1. Vdolbine ali črte na trebuhu, prsih, bokih, zadnjici ali drugih delih telesa,
 2. Rožnate, rdeče, črne, modre ali vijolične proge,
 3. Svetle proge, ki zbledijo v svetlejšo barvo,
 4. Proge, ki pokrivajo velike površine telesa.

 

Zakaj torej strije sploh nastanejo?

Vzrok za nastanek strij je (močno) raztezanje kože. Na njihovo resnost vpliva več dejavnikov, vključno z vašo genetiko in stopnjo obremenitve raztezanja kože.

Strije se torej pojavijo ob raztezanju kože, kjer se poškoduje srednja plast kože, ki zaradi pomanjkanja kolagena ni več dovolj elastična. Kot smo že zgoraj napisali, poznamo več vrst strij. Strije v začetni, vnetni fazi, so vijolične barve, to pa zato, ker se skozi poškodovano plast kože vidijo podkožne žile.

Strije seveda lahko dobi vsak, vendar nekateri dejavniki povečajo verjetnost, da jih dobite, vključno z:

 • Biti ženska,
 • Upad kolagena in elastičnosti v koži,
 • Osebna ali družinska anamneza strij,
 • Nosečnost,
 • Hitra rast v adolescenci,
 • Hitro pridobivanje ali izgubljanje teže,
 • Vadba in uporaba anaboličnih steroidov,
 • Genetska motnja, kot je Cushingov sindrom ali Marfanov sindrom.

 

Kako se strij znebiti?

Nastanek strij ni boleč, strije tudi niso škodljive, kot smo omenili, pa nekaterim ljudem ni všeč, kako izgleda njihova koža in se jih želijo znebiti.

Strije ne potrebujejo posebnega zdravljenja, pogosto sčasoma zbledijo, a same od sebe ne izginejo.

Saniranja strij pa se lotimo s postopkom medicinskega microneedelinga.

Microneedling je minimalno invaziven in popolnoma varen kozmetični postopek, ki se uporablja za zdravljenje kožnih težav s proizvodnjo kolagena.

Gre za postopek, ki je osredotočen na izboljšanje kože z aktiviranjem samo tistih procesov, ki so povezani z naravno obnovo kože:

 • stimulacija sinteze kolagena – brez fibroze,
 • stimulacija celjenja – brez brazgotin,
 • obnova epidermisa – brez ablacije,
 • stimulacija endogenih rastnih faktorjev.

To zdravljenje, znano tudi kot indukcijska terapija s kolagenom, lahko pomaga tistim, ki želijo zmanjšati videz brazgotin in strij. Uporablja se tudi pri nekaterih postopkih proti staranju, kot so operacija vek in sončne pege. Odlično se odnese tudi pri pomlajevanju videza kože, kjer se poskušamo znebiti oziroma omiliti videz atrofičnih gub in drobnih linij. Zanj se odločajo tudi osebe z neenakomerno teksturo in tenom kože. Več o samem medicinskem micorneedelingu si lahko preberete v tem članku.

Rezultati naših strank, ki so se odločile za sanacijo strij s tretmaji medicinskega microneedelinga, so naravnost neverjetni. Slike (spodaj) povejo več kot 1000 besed.

Seveda pa je najboljša taktika v izogib strij preventiva. Vlaženje kože, vzdrževanje in vračanje elastičnosti v kožo in ustrezna nega lahko preprečijo marsikaj. Prav tako pa je izrednega pomena vsebnost kolagena v naših tkivih, zato vedno priporočamo vsakodnevno uživanje Novelius Medical hidrokolagena, ki ne bo pomagal le pri bolj elastični in prožni koži, ampak tudi pri hitrejši rasti las, bolj močnim nohtov, bolj zdravim kostem in sklepom in mnogo več.

V kolikor se odločiš za sanacijo strij ali pa te zanima, kako vse skupaj poteka smo vam vedno na voljo za posvet preko našega emaila, tel. Številke ali pa preko Instagram sporočila. Skupaj namreč lahko najdemo pot, da se od strij in progaste kože poslovimo za vedno.

Do naslednjič,

– pozdravčki, Tempelj lepote

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja