Microneedeling oz. kolagenska indukcijska terapija

Microneedeling tretma z dermapenom

Microneedeling oz. kolagenska indukcijska terapija

V zadnjih mesecih dobivamo ogromno povpraševanja, vprašanj in pomislekov glede določene storitve v našem salončku in to je microneedeling. Zato je tema januarskega bloga ravno to – kaj, kako, zakaj, za koga, kdaj?

Kaj je microneedeling?

Microneedling je minimalno invaziven in popolnoma varen kozmetični postopek, ki se uporablja za zdravljenje kožnih težav s proizvodnjo kolagena.

Gre za postopek, ki je osredotočen na izboljšanje kože z aktiviranjem samo tistih procesov, ki so povezani z naravno obnovo kože:

 • stimulacija sinteze kolagena – brez fibroze,
 • stimulacija celjenja – brez brazgotin,
 • obnova epidermisa – brez ablacije,
 • stimulacija endogenih rastnih faktorjev.

To zdravljenje, znano tudi kot indukcijska terapija s kolagenom, lahko pomaga tistim, ki želijo zmanjšati videz brazgotin in strij. Uporablja se tudi pri nekaterih postopkih proti staranju, kot so operacija vek in sončne pege. Odlično se odnese tudi pri pomlajevanju videza kože, kjer se poskušamo znebiti oziroma omiliti videz atrofičnih gub in drobnih linij. Zanj se odločajo tudi osebe z neenakomerno teksturo in tenom kože. Čeprav je potrebnih več raziskav, pa so nekatere študije že pokazale potencialne koristi microneedelinga tudi pri spodbujanju rasti las – noro kajne?microneedeling

Kako se microneedeling izvaja in kakšen je postopek?

Microneedling deluje tako, da se s posebnim orodjem, enakomerno po površini kože, vbada drobne, fine iglice pod kožo in s tem posledično spodbudi tvorbo kolagena. Postopek povzroči rahle, kontrolirane poškodbe na koži, koža pa se na to odzove tako, da ustvari novo tkivo, bogato s kolagenom. Vbodi so tako drobni, da jih po samem postopku skoraj da ni mogoče zaznati. Novo kožno tkivo, ki nastane po samem postopku, je bolj enakomerno v tonu in teksturi, izboljšana je tudi funkcija kože.

Pred samim tretmajem microneedelinga je tri dni prej priporočljivo jemati 1000 mg vitamin C, prav tako naslednjih 7 dni po samem tretmaju. Obvezna pa je tudi visoka zaščita pred soncem. Po tretmaju pa stranka prejme tudi posebno kremo, v obliki gela, ki jo mora 5 dni po postopku neomejeno nanašati na tretiran predel – koža po tretmaju NUJNO potrebuje veliko vlage! Vsa navodila in razlago o celotnem postopku pa seveda prejmete tudi, ko pridete v salon na svoj prvi posvet in tretma.

Zakaj se odločiti za microneedeling in za koga je primeren?

Ker je microneedeling postopek, pri katerem se spodbuja nastajanje kolagena je prva zakaj se za postopek odločiti ravno to – zaradi izgube kolagena. Normalno je, da koža zaradi starosti ali poškodb izgubi kolagen. S spodbujanjem kože z microneedelingom, da tvori novo tkivo, je kolagena v koži več, ta pa pomaga tudi pri krepitvi kože.

Microneedeling je torej primeren za osebe z:

 • atrofičnimi brazgotinami:
  • brazgotinami po aknah,
  • brazgotinami po operacijah,
  • brazgotinami po opeklinah,
  • strijami;
 • zmanjšano elastičnostjo kože,
 • starostnimi pegami (imenovane tudi “sončne pege”),
 • neenakomernim tenom kože,
 • finimi linijami in gubami,
 • velikimi porami,
 • drugimi vrstami brazgotin,

ki se želijo omenjenih problematik znebiti. Spodaj prilagam nekaj primerov mojih čudovitih strank z res izvrstnimi rezultati po opravljenih več postopkih microneedelinga.

Žal pa postopek (še ni) primeren za osebe, ki se soočajo z akutnimi vnetji in aknami. Microneedeling se namreč lahko izvaja šele po tem, ko se vnetij in aken znebimo, nato pa se lotimo obnavljanja kože, odpravljanja brazgotin in pigmentnih madežev. Zato bodite strpne 😊

Kdaj se microneedeling izvaja?

Kot sem že omenila, se postopek microneedelinga izvaja, ko se želimo znebiti določene problematike na naši koži (telesa in obraza). Najbolj primeren čas za microneedeling pa je ravno zima, ko je sonca in sončnega sevanja manj. Koža je po samem postopku kontrolirano poškodovana in zato še toliko bolj občutljiva na vplive sončne svetlobe – zato NUJNO po postopku religiozno nositi kreme z visokim zaščitnim faktorjem!

Ker je normalno, da smo po postopku pordeli (nekateri bolj nekateri manj), je pri nas najboljši čas za microneedeling petek. Zakaj petek? Rdečica popolnoma izzveni v roku 2-3 dni in večina nas, v času rdečice, želi dneve preživeti v udobju lastnega doma. Prav tako pa se koža začne tudi luščiti. Luščenje traja 7-8 dni in po njem na plano pride sveža, nova, bolj enakomerna (v tenu in teksturi) koža. Seveda pa to ni nujno, odločitev je na koncu le na vas 😉

Mislim, da sem sedaj končno predelala najbolj »vročo« tematiko te zime in upam, da sem na vsa vprašanja, pomisleke in dileme odgovorila. Kot vedno sem vam za dodatna vprašanja in rezervacijo terminov vedno na voljo tudi preko Instagram profila Tempelj Lepote, telefonske številke in email naslova.

Do naslednjič

 – pozdravčki, Nuša.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja