Miti o negi kože

Miti o negi kože

Miti o negi kože

Vsi smo že slišali za vsak kakšen mit o negi kože. Limona je najboljše sredstvo za odstranjevanje hiperpigmentacij, kumare okoli oči bodo magično izbrisale podočnjake in podobni.

Danes sem se razpisala o najpogostejših in najpopularnejših mitih, ki ste jih slišali vi, moje stranke, in skupaj jih bomo razkrinkali. So resnični, neresnični ali delno resnični?

Mit #1: Zobna pasta posuši in »izbriše« vsak mozolj.

DELNO NERESNIČNO

Nekatere zobne paste vsebujejo nekaj istih sestavin, kot izdelki, ki delujejo proti aknam, zato bo trik morda celo deloval. Ampak imejte v mislih, da teh sestavin ne vsebujejo vse zobne paste, le nekatere. Poleg tega pa vsebujejo še mnogo drugih sestavin, ki kožno bariero poškodujejo, izsušijo povrhnjico in povzročijo grdo vnetje. Zato vam sama tega trika definitivno ne bi svetovala. Ni nujno da deluje, škode pa lahko povzroči več kot koristi, zato bi se temu sama osebno izognila. Ni sicer nevaren trik, ampak definitivno ni priporočljiv.

Mit #2: Sončenje ali solarij posušita mozolje.

NERESNIČNO

Ko sem prebrala tale mit, bi morale videti moj izraz na obrazu. Mislim, da bo imela marsikatera od vas imela podoben obraz. NE, definitivno NI RESNIČNO. V nekaterih primerih lahko dobimo lažen občutek, da sonce zmanjša vnetje na koži, vključno z izbruhi aken in hiperpigmentacije. Sončna svetloba namreč zavira imunski sistem, pri aknah pa imunske celice. Bolj zagorel videz kože tudi vizualno prekrije hiperpigmentacije, da so te manj vidne, podobno pa deluje tudi na vnetja. To pomeni, da se rdečkasti in rjavkasti madeži na koži (naj gre za vnetje ali pigmentacijo), pri nekaterih z bolj zagorelo kožo občutno manj vidijo, kot takrat, ko imajo bledo polt. Ampak, če se potemni vaš ten kože se potemnijo tudi pigmentni madeži, me pa tega ne opazimo tako hitro. Iz lastnih izkušenj v salonu opažam, da med poletnimi meseci pa tja do septembra, k meni prihajajo stranke, ki imajo velikokrat izrazito bolj vidne pigmentne madeže, ravno iz tega razloga. Ker so se izpostavljale soncu, nekatere verjetno tudi solarijem. Večino to, razumljivo zmoti, in se odločijo za odpravljanje pigmentnih madežev na najrazličnejše načine. Te postopki se, po navadi, izvajajo pozimi. Pigmentacije se uspešno odpravijo ali vsaj zmanjšajo, poleti pa se ponovno izpostavljajo soncu. Pigmentacije se ponovno poslabšajo in postopek se ponovi. Ostajajo v začaranem krogu, stran mečejo svoj čas in denar. Primere omenjam, da se ve temu izognete. Zato se ponavljam, res je ključnega pomena, da je naša koža vedno, a še posebej od maja do septembra konstantno visoko zaščitena pred UVA in UVB svetlobo. Da povzamem, temu triku se definitivno izogibajte vse. Ne samo, da boste imele verjetno poslabšanje stanja, ko zagorelost izzveni, s tem se tvega tudi samo zdravje kože (kožni rak), pospešeno se staramo in mislim, da začasna iluzija tega definitivno ni vredna. Raje se solarija na daleč izogibajte, na soncu pa obvezno vsak dan uporabljajte dermatološke kreme s sončno zaščito, ki vsebujejo dobre UV filtre.

Mit #3: Sok zelene odpravi vse problematike na koži.

DELNO (NE)RESNIČNO

Sigurno smo že vsi vsaj enkrat videli oglas, video ali blog objavo, kako čudežen je sok zelene. Zato se je pojavil tudi mit, da naj bi sok zelene rešil vse naše težave s kožo. Ko bi bilo le tako preprosto ane, to bi bilo vrhunsko. Ampak žal to ni popolnoma resnično. Je res, da je marsikateremu redno uživanje soka zelene vsako jutro, odpravilo problematike (poročanja so, da so izginili vsi mozolji, nekaj pa je celo trditev, da so čudežno izginili ekcemi na atopijski koži). Sok zelene namreč deluje protivirusno, pomaga obnoviti naš imunski sistem, pomaga pri izpiranju toksinov iz jeter in je odlična podpora za pomoč pri odstranjevanju strupenih težkih kovin iz telesa. Torej je popolnoma logično, da je nekaterim sok zelene čudežno pomagal pri vseh težavah povezanih s kožo. Ampak to je pomagalo samo ljudem, ki so imeli težave s kožo, ki so bile neposredno povezane s prenasičenostjo telesa s težkimi kovinami, oslabljenim imunskim sistemom in virusi. Ne more pa pomagati pri težavah s kožo, ki so povezane z nezdravim načinom življenja, pri težavah, ki so posledica neustreznih kozmetičnih produktov in neustrezne nege, pri težavah povezanih s hormoni, prehransko intoleranco in drugo. Zato je mit delno (ne)resničen. Mogoče ga je vredno preizkusiti, ampak bodite pozorne, ker nekaterim se lahko zgodi ravno obraten učinek. Ko je trend pitja soka zelena zavzel internet, so se pojavile tudi zgodbe uporabnikov, ki jim je to povzročilo prave nočne more. Od ogromnih vnetij, hudih prebavnih težav in alergijskih reakcij. Pričanj je mnogo, eni prisegajo na sok zelene, drugi ga močno odsvetujejo. Če se odločite, da trik preizkusite pa vam polagam na srce, da se pred tem nujno pozanimajte, da nimate intolerance na zeleno – če jo imate, se vam bo stanje namreč še poslabšalo. Nikakor pa ne pozabite, da je poleg uravnotežene in zdrave prehrane (kamor spada tudi pitje soka zelene) vedno na prvem mestu ustrezna nega in kvalitetni produkti.

Mit #4 Tonik je obvezen korak v rutini nege kože.

DELNO RESNIČNO

V preteklosti je bilo to dejstvo in ne mit. Ker so produkti za čiščenje kože, ki predstavlja prvi in najpomembnejši korak v rutini nege kože, vsebovali veliko bolj agresivne čistilce, je bilo nujno potrebna uporaba tonika, ki je pH kože povrnil nazaj v optimalno stanje. Danes to ni več tako, sredstva za čiščenje so bolj nežna, a vseeno enako učinkovita, znanost je napredovala. Koža je sposobna sama sebi povrniti nazaj optimalen pH, a je po mojem mnenju tonik kljub temu, vseeno nepogrešljiv del naših rutin. Kot prvo je še vedno res, da koži povrne nazaj njen naraven pH in to v trenutku (koža ga povrne sama, ampak v daljšem časovnem razmiku). Poleg tega ga vedno priporočam za vse stranke, kot edino sredstvo za čiščenje (poleg vode) zjutraj. S tonikom, ki ga nanesemo na obraz z vatko in cel obraz prebrišemo, odstranimo tudi odvečni sebum (kar je vrhunsko predvsem za mastno in mešano kožo). Ker vsebuje vlažilne sestavine, kožo še dodatno hidrira. Poleg vsega že naštetega, pa je absorbcija nadaljnjih produktov (po toniku), kot so serumi in kreme, veliko boljša. Zato bi sama tale mit označila kot resničen, ampak, ker je primarna funkcija tonikov vzpostavljanje pH kože, sem ga primorana označiti kot delno resničnega (saj za to opravilno res ni več nujen). Naš najljubši je še vedno HL Azulene, nad katerim so navdušene vse moje stranke in nanj prisegajo (med njimi sem tudi sama). Če ste ga preizkusile, ali ko ga boste, boste razumele zakaj spada v nujni del moje idealne rutine kože. Ko pa izbirate tonik bodite vedno pozorne na to, da ne vsebuje alkohola, da z njem ne izsušite svoje kože.

Štiri najpogostejše mite smo predeli, ker pa je tole več kot očitno tema, ki pritegne veliko zanimanja, sem prepričana da bomo v prihodnosti še kdaj razkrivali mite na temo nege kože. Jih imam še precej za razkriti. A se strinjamo?

 

Do naslednjič,

 – pozdravčki, Nuša.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja