Nega kože v jeseni

Nega kože v jeseni

NEGA KOŽE V JESENI

Poletja je konec. Nič več visokih temperatur, vročih poletnih dni, poležavanja na plaži in zasluženih dopustov. To pa lahko pomeni le eno, čas je za določene spremembe v naši rutini nege kože.

Lahke vlažilne kreme lahko zamenjajo bolj hranilne, fokusiramo se lahko na globinsko vlaženje, reševanje problematik, v rutino ponovno lahko (pogosteje) uvedemo kisline in poskrbimo, da bo naša koža po poletju sijoča in zdrava kot še nikoli prej. 

Tekom poletja lahko pride do izsušene povrhnjice kože, do dehidrirane kože in do porušene bariere. Zato je priporočljiva prilagoditev naše nege, da našo kožo po poletju negujemo kot si zasluži.

Porušena bariera

Po poletju pogosto pride do bolj suhe in dehidrirane kože, ki jo povzroči nenehno izpostavljanje soncu, veter, suh zrak in slana morska voda. Lahko pa pride tudi do porušene bariere. Do enakega problema pridemo tudi s pretiranim čiščenjem kože, s čiščenjem s (pre)agresivnimi čistili, zaradi suhega ozračja, ki je posledica klime ali ogrevanja, pretiravanjem z uporabo kislin in drugimi izdelki, ki kožo izsušujejo. Do težav s kožo pa pride tudi ob pogostih in daljših letalskih letih, zaradi recikliranega, klimatiziranega in izsušenega zraka med samim letom.

Kožna bariera je del naše površine kože, del našega kislo-mastnega plašča. Funkcija zdrave kožne bariere je, da preprečuje vstop nezaželenim snovem in preprečuje izhlapevanje vode iz naše kože. Ko je kožna bariera oslabljena to pomeni, da njeni osnovni funkciji ne delujeta več pravilno. To pa vpliva na skoraj vse problematike naše kože: na (pre)občutljivost, dehidrirano kožo, reaktivno kožo, nastanek aken, prehitro staranje kože, hiperpigmentacije, rdečico, …

Simptomi, ki kažejo na oslabljeno delovanje kožne bariere:

 • dehidrirana koža,
 • izsušena povrhnjica,
 • občutljiva koža,
 • hitro reaktivna koža,
 • občutek zategovanja,
 • lahko je prisotna tudi srbečica in nelagoden občutek.

Pogosto je ob porušeni barieri težava najti kozmetiko, ki bi nam ustrezala. Naša koža zelo hitro in burno reagira na kozmetiko, občutek imamo da nam nič ne paše, nobena kozmetika ni ustrezna. Do vseh naštetih težav pride, ker je funkcija naše kože, zaradi porušene bariere, oslabljena in ne deluje pravilno – naša koža ni v optimalnem stanju in lahko posplošimo celo, da ni v zdravem stanju.

Zato je ključnega pomena, da nego naše kože prilagodimo, da kožno bariero okrepimo in popravimo, če je to potrebno.

Prilagojena nega kože v jeseni

Za izboljšanje stanja kožne bariere je potrebno pregledati in prilagoditi celotno nego. Prvi korak je seveda čiščenje. V tem koraku je po navadi največ napak in je tudi največkrat razlog za porušeno bariero. Za čistilo vedno priporočam nežno čistilo, ki ga lahko večina ljudi uporablja le v večerni rutini. Če imate res mastno kožo, svetujem, da čistilo uporabljate tudi zjutraj, drugače ni potrebno. V jutranji rutini je dovolj uporaba vode in tonika, več o toniku pa nekoliko kasneje. 

Čistilo si izberete vedno na podlagi vašega tipa kože in želj/preferenc, ki jih imate. Priporočila nežnih čistil so:

 • Bio repair čistilni gel je odličen primer nežnega čistila, ki temeljito odstrani vse nečistoče iz obraza, hkrati pa bariere ne poškoduje, ampak jo krepi. Dodane ima namreč sestavine za dodatno vlaženje. Vsebuje tudi ureo in prebiotike, ki ugodno vplivajo na našo bariero.
 • Renew 3in1 milo, čistilec in toner, je (kot ime narekuje) čistilo, milo in toner v enem. Je izredno nežen multifunkcionalni izdelek, ki temeljito očisti nečistoče iz obraza in pri tem ne izsuši kože. Vsebuje probiotični kompleks in ekstrakt hamamelisa, ki delujeta pomirjujoče in skrbita za nego naše kože.
 • Skeyndor hranilno čistilno mleko primarno predstavlja drugi korak v metodi dvojnega čiščenja. Globoko očisti nečistoče, ob tem pa kožo aktivno nahrani. Vsebuje izjemno nežne površinsko aktivne snovi rastlinskega izvora in post-biotične snovi, ki ščitijo kožno floro in okrepijo barierno funkcijo kože. Primerno za normalno do suho kožo.
 • Skeyndor čistilni gel je ponovno lahko drugi korak v metodi dvofaznega čiščenja. Temeljito očisti vse nečistoče z obraza, ob tem pa kože ne izsuši, je ne poškoduje in zmanjšuje nova vnetja. Vsebuje izjemno nežne površinsko aktivne snovi rastlinskega izvora in post-biotične snovi, ščiti bariero kože in kožno mikrofloro. Kožo matira, zato je idealen za mastno in kombinirano kožo.

Kot drugi korak, ki ga vedno svetujem, je redna uporaba vlažilnega tonika, ki ne vsebuje alkohola. Tonik uporabimo po čiščenju obraza zjutraj in zvečer, nanesemo ga na vatko in z njim prebrišemo celoten obraz, vrat in dekolte. Pri mešani in mastni koži služi tudi kot dodaten korak odstranjevanja odvečnega sebuma iz obraza (z vatko ga fizično odstranimo). Naš (in vaš) najljubši še vedno ostaja Azulen tonik znamke Holy Land Cosmetics. Gre za res univerzalen tonik, ki je primeren za vse tipe kože v vseh letnih časih. Na koži pusti izrazito svež občutek, intenzivno vlaži in vsebuje sestavine, ki pomirjajo razdraženo kožo. Izboljšuje strukturo kože in ohranja optimalno vlažnost ter tako posledično vpliva na boljše delovanje bariere.

Dodaten korak, v primeru poškodbe bariere, ki ga naravnost obožujem je uporaba revitelizacijskega negovalnega losjona Skeyndor. V osnovi gre za tretji korak Expert Clanse PRO trifaznega čiščenja, uporaba pa je lahko tudi samostojna. Nanesete ga po uporabi tonika zjutraj in zvečer. S svojo formulacijo služi kot 3-v-1 izdelek, ki krepi kožno bariero, jo obnavlja in vzpostavlja pravilno in zdravo ravnovesje mikroflore na naši koži. Vsebuje namreč sestavine za doseganje visokega nivoja vlažnosti v naši koži, vitamine in post-biotične fermente, ki prispevajo k bolj sijoči in zdravi koži. Po uporabi je koža intenzivno navlažena in pripravljena na negovalne proizvode.

V  jesenski negi se lahko bolj posvetimo odpravljanju problematik in kožo globinsko nahranimo z bolj hranilnimi produkti. Pri tem imamo v mislih predvsem serume in negovalne kreme, ki jih izberemo glede na naš tip kože in problematiko.

 • V primeru pigmentnih madežev se izbere serum, ki jih svetli in odpravlja, kot je recimo Afrodita C10 vitamin boost shot ali C the succes intenzivni vitamin C serum.
 • V primeru občutljive kože z rdečico je odlična celotna linija Calm derm. Serum in krema kožo pomirjata, upočasnjujeta staranje kože, povečata raven vlage in izboljšujeta stanje vrhnjice.
 • Celotna linija Bio repair je prav tako pravilna izbira v primeru porušene bariere in njene funkcije. Neguje, nahrani, globinsko vlaži in obnavlja kožo.
 • Renew linija znamke Holy Land Cosmetics je prav tako primerna za obnavljanje naše bariere, za bolj globinsko nego.
 • Za bolj zrelo kožo pa je pravilna izbira izdelkov iz linije Juvelast, ki globinsko hranijo in obnavljajo kožo, pri tem pa delujejo antiaging.

Krem in serumov na trgu je ogromno in verjamem, da je za marsikoga vsega enostavno preveč, da bi se odločili sami. Zato smo vam vedno na voljo za svetovanje glede pravilne izbire preko emaila, telefonske številke ali pa Instagram sporočila. Skupaj bomo našli najbolj primerne izdelke posebej za vašo kožo, zato nas brez zadržkov kontaktiraj če rabiš pomoč.

Kot tista pika na »i« v jeseni pa lahko dodamo tudi hranilne in negovalne maske. Bio repair kremna maska globinsko neguje, upočasnjuje staranje kože, izboljšuje elastičnost, deluje antioksidativno in stimulira proces obnavljanja kože. Kožo intenzivno nahrani in jo pusti gladko, zdravo in sijočo.

 

Za zaključek je pomembno vedeti, da je za zdravje naše kože ključnega pomena zdrava kožna bariera in da je v jeseni super priložnost, da nego posvetimo in prilagodimo obnavljanju le-te. S pravo zastavljeno nego namreč zagotovimo pravilno oskrbo kože, izboljšujemo problematike in vzdržujemo optimalno zdravje in stanje naše kože.

Do naslednjič,

– vaš Tempelj lepote.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja