Najpogostejše napake v rutini nege kože

NAJPOGOSTEJŠE NAPAKE V RUTINI NEGE KOŽE IN KAKO SE JIM IZOGNITI

V salonu se vsakodnevno srečujem z napačno zastavljenimi protokoli, napačnim izborom kozmetike, ki NI primeren za tip kože (ki ga posamezna stranka ima), nepopolno rutino in vsem mogočim. Zato je tokratna blog objava namenjena osveščanju o najpogostejših napakah v domači rutini nege kože obraza in napotkih kako se jim izogniti.

 

1. NAPAKA – Ne popolen prvi, najpomembnejši, korak v rutini.

Vedno poudarjam, ampak ponovimo skupaj še enkrat. ČIŠČENJE je prvi in hkrati najpomembnejši korak v domači rutini nege obraza. Je baza, brez katere dobrih rezultatov in sijoče kože ne bomo dosegali. Če čiščenja obraza nimate urejenega, vam nobena krema, serum ali maska, ne bosta prinašala optimalnih rezultatov. Zato je res izrednega pomena, da imate čiščenje kože obraza urejeno do popolnosti. In ne, to ne pomeni samo čistilno milo, k čiščenju spada še mnogo več. Pomembno je, da imate izbrano kvalitetno čistilo, ki je namenjeno vašemu tipu kože, da vsakodnevno uporabljate nežen vlažilni tonik (ki naj ne vsebuje alkohola!) in da redno, na tedenski bazi, izvajate eksfoliacijo obraza s kakovostnimi encimskimi ali kislinskimi pilingi.

 

2. NAPAKA – Uporaba mehanskih pilingov na obrazu.

O prvem koraku nege kože, čiščenju, smo omenili, da je nujno potrebna tudi uporaba pilingov in redne eksfoliacije. Ampak to nikakor ne pomeni, da za to uporabljate mehanske pilinge. Mehanski pilingi vsebujejo abrazivne delce (drobne kroglice), ki fizično, z mehanskimi gibi, odstranjujejo odmrle celice kože. So izvrstna izbira za piling kože telesa, za kožo obraza pa jih močno odsvetujem. Koža obraza je veliko bolj občutljiva, povrhnjica je tanjša, zato mehanski pilingi delujejo preveč agresivno. Kožo si z drobnimi delci poškodujemo, nastanejo mikroabrazije, kar že samo po sebi ni najboljše. Velikokrat pa se zgodi, da zaradi mikro ranic nastanejo tudi vnetja ali kaj hujšega. Zato vam polagam na srce, da opustite vse vrste mehanskih pilingov za eksfoliacijo obraza in jih raje uporabite za kožo telesa.

 

3. NAPAKA – Uporaba kreme samo zvečer.

S tem se srečujem predvsem v primeru problematičnih in mastnih kož. Marsikdo zmotno misli, da bodo kreme poslabšale že tako problematično stanje kože in našo kožo naredile še bolj mastno. Ampak temu ni tako. Dobre in kvalitetne (dermatološke) kreme, so namenjene popravljanju in izboljšanju stanja kože, ki ga imate. Zato je uporaba priporočljiva, če ne celo nujna, zjutraj in zvečer. Vsaka koža namreč rabi vlago, tudi mastna. Pri tem pa je seveda ključnega pomena, da se uporablja kreme, namenjene tipu kože, ki ga imate. Pozorni bodite na aktivne sestavine, ki jih kreme vsebujejo, da so kvalitetne in vam odgovarjajo. Vsaka koža je drugačna, zato vedno svetujem, da je potrebno kreme testirati.

 

4. NAPAKA – Sončna zaščita!

Že leta, se stroka (kozmetičarke, dermatologinje, itd.) aktivno ukvarja z osveščanjem kako pomembna je sončna zaščita 365 dni v letu, in ne samo na dopustu. Verjetno smo vsi videli viralno fotografijo voznika tovornjaka in dokaz, kaj nam na dnevni bazi povzroča sonce. Na sliki je razvidno fotostaranje, kjer je zelo opazna razlika med stranjo, ki je bila konstantno vzpostavljena soncu in stranjo, ki je bila v senci. Večje in bolj globoke gube, več hiperpigmentacij in bolj izraziti madeži in posledično bolj postaran obraz. Poleg estetskih razlogov za uporabo vsakodnevne sončne zaščite, pa je tukaj tudi mnogo zdravstvenih razlogov, katerih se vsi zavedamo. Zato se res vsakodnevno zaščitite s faktorjem, ki ščiti proti UVA in UVB žarkom. Koža v prihodnosti vam bo zelo hvaležna, ne pravijo brez razloga, da je zaščitni faktor najboljša oblika antiage-a. 😊

 

5. NAPAKA – Ne konsistenca.

Nega bi morala biti stalna zaveza, redkokdaj, oziroma skoraj nikoli, boste popolnoma odpravili genetsko, okoljsko ali starostno težavo brez vztrajnosti in stalne potrpežljivosti. Nega kože je maraton in ne šprint. Da vidimo prve rezultate lahko traja mesece, a vedno je vredno. Velikokrat pa opažam, da pride do ne konsistence v rutini nege kože doma. Bodisi, ker so rezultati že doseženi in mislimo, da nadaljnja nega ni potrebna, bodisi, ker rezultati še niso takšni kot bi si jih želeli. Napaka! Konsistenca je ključ. Posebej v primerih problematične kože – aken, hiperpigmentacij, brazgotin, rdečice ali gube. Koža potrebuje čas, da se obnovi in popravi. Prav tako potrebuje rutino, tudi po tem, ko je željen rezultat že dosežen. Zato nikakor ne obupajte in zaupajte procesu. Na koncu vam sigurno ne bo žal.

 

Upam, da sem vsaj komu, z zapisanim, odprla oči in odpravila kakšno napako, ki jo delate v povezavi z vašo kožo.

Za vse tiste, ki potrebujete malo dodatne pomoči in strokovno svetovanje pa se sedaj lahko udeležite mojega tečaja o negi kože, ki je v ponudbo prišel ta mesec. Tečaj je namenjen vsem, ki se želite spoznati s svojo kožo, jo pravilno in korektno negovati, vsem tistim, ki s trenutno rutino ne dosegate željenih rezultatov in bi vam strokovna pomoč prišla prav. Poleg tega pa z znanjem, pridobljenim na tečaju, privarčujete stran vržen denar za neprimerno kozmetiko.

Do naslednjič,

– pozdravčki, Nuša

Prijavi se na tečaj

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja