Živila, ki povzročajo akne

ŽIVILA, KI POVZROČAJO AKNE

Akne in prehrana, povezava med tema dvema pojmoma je že nekaj časa sporna. Raziskave zadnjih nekaj let, pa so to vprašanje in povezavo dokončno potrdila. Hrana, ki jo uživamo je (ne)posredno povezana s stanjem naše kože. Še vedno pa se premalo ljudi zaveda, da je pravilna prehrana (en) izmed ključnih faktorjev za lepo kožo brez aken in drugih problematik. To seveda ne pomeni, da se ne smemo od časa do časa kdaj prekršiti in zaužiti kakšno malo manj zdravo prehrano. Pomeni le, da je za lepo kožo zelo pomembno, da imamo v večini uravnoteženo in zdravo prehrano.

Še vedno pa je najpomembnejši faktor za doseg lepe, zdrave in sijoče kože kozmetika. Tudi “popolna” prehrana nam ne bo pomagala, če uporabljamo napačne produkte za naš tip kože ali če nimamo izpopolnjene svoje rutine. Zato vedno poudarjam, korektno zastavljena domača kozmetika je ključ do uspeha!

Obstaja pa nekaj živil, ki so na splošno znana po tem, da na nekaterih posameznikih in posameznicah znajo povzročati akne. Naj poudarim, da to nikakor ne velja za vse, določenim ljudem pa ta živil lahko povzročajo težave in se tega sploh ne zavedajo. Zato je tokratni blog namenjen pregledu prehrane, ki bi lahko vplivala na nastanek aken pri nekaterih. Zato pozorno preberite, mogoče ste ena izmed oseb, ki ji omenjena živila, lahko povzročajo težave. Je vredno preizkusit.

Preden se lotimo pregleda živil, ki povzročajo akne (nekaterim), pa naj vas prijazno opomnim, da nisem prehranski svetovalec ali živilski specialist. V blogu ne govorim kakšna je pravilna prehrana, kako se pravilno prehranjevati in katera živila so bolj zdrava/manj zdrava od drugih. Z vami delim le rezultate študij (ki so v blogu tudi omenjene in lahko do njih dostopate), ker je to tema, ki zelo zanima vas, moje bralce. Sedaj pa na blog.

 

MLEČNI IZDELKI

Že nekaj časa poslušamo, da mlečni izdelki povzročajo akne. Vseeno pa ta izjava dviguje precej prahu. No v zadnjih letih pa so bile izvedene številne študije, ki so odkrile povezavo med mlečnimi izdelki in resnostjo aken pri najstnikih. Na žalost so dosedanje študije osredotočene le na najstnike in niso izpopolnjene. Dokazana je sicer povezava, kaj točno pa akne povzroči pa še ni popolnoma znano – obstajajo le teorije, katere še niso potrjene.

Rezultati študij:

  • Dve izmed študij, sta potrdili, da imajo najstniki, ki redno uživajo mleko in druge mlečne izdelke (sladoled), kar štirikrat večjo verjetnost, da bodo dobili akne.
  • Ena izmed teorij, zakaj lahko mlečni izdelki povzročajo akne je, da mleko poveča raven insulina, neodvisno od njegovih učinkov na krvni sladkor, kar lahko poslabša resnost aken.
  • Obstaja tudi teorija, ki trdi da zaradi vsebnosti določenih aminokislin, ki ga vsebuje mleko, z uživanjem spodbudimo jetra, da proizvajajo več IGF-1, kar je bilo povezano z razvojem aken.

Viri študij:

 

Da povzamem, kljub vsem študijam, ki raziskujejo povezavo med mlečnimi izdelki in aknami, konkretnih dokazov do danes še ni. Ampak previdnost vsekakor ni odveč. V salonu imam precej strank, ki so ugotovile, da imajo intoleranco na mleko in mlečne izdelke, ki opazijo hujše poslabšanje aken, če te izdelke uživajo. Zato vedno svetujem, da se pri težavah z aknami naredi tudi test intolerance, ker zna biti prehrana razlog za nastanke izbruhov aken. In ne govorim le o mlečnih izdelkih, ampak tudi drugi prehrani, ki mogoče ni tako javno poznana, da lahko povzroči akne.

 

ŽITA IN SLADKOR

Študije so dokazale, da ljudje, ki trpijo za aknami, običajno uživajo več rafiniranih ogljikovih hidratov kot ljudje z malo ali brez aken. Živila, bogata z rafiniranimi ogljikovimi hidrati, vključujejo: kruh, krekerji, kosmiči ali sladice iz bele moke, testenine iz bele moke, beli riž in riževi rezanci, sladkane pijače, sladila (trsni sladkor, javorjev sirup, med ali agavin sirup). Naj ponovim, to nikakor ne pomeni, da so ta živila nezdrava ali škodljiva, omenjam samo zato, ker so študije dokazale povezavo med uživanjem teh živil in nastankom aken.

Rezultati študij:

  • Ena študija je pokazala, da so imeli ljudje, ki pogosto uživajo sladkor in omenjene ogljikove hidrate, 30 % večje tveganje za nastanek aken, medtem ko so imeli tisti, ki so redno jedli pecivo in torte, 20 % večje tveganje.
  • To povečano tveganje je mogoče razložiti z učinki, ki jih imajo rafinirani ogljikovi hidrati na raven sladkorja v krvi in ​​inzulina, ampak ponovno, to je še vedno le teorija. Rafinirani ogljikovi hidrati se hitro absorbirajo v krvni obtok, kar hitro dvigne raven sladkorja v krvi. Ko se krvni sladkor zviša, se dvigne tudi ravni inzulina, ki pomaga prenesti krvni sladkor iz krvnega obtoka v vaše celice. Visoka raven inzulina pa dokazano slabo vpliva na akne in njihov nastanek. Inzulin namreč poviša aktivnost androgenih hormonov in poveča IGF-1 (rastni faktor 1). To lahko prispeva k razvoju aken, tako da celice kože hitreje rastejo in s pospeševanjem proizvodnje sebuma.
  • Študije so dokazale, da so diete z nizkim glikemičnim indeksom, ki dramatično ne zvišajo krvnega sladkorja ali ravni inzulina, povezane z zmanjšano resnostjo aken.

Študije na področju nastanka aken v povezavi z prekomernim uživanjem rafiniranih ogljikovih hidratov so definitivno obetajoče, ampak strokovnjaki še vedno menijo, da je raziskav potrebnih več.

Viri študij:

ČOKOLADA

Tole smo sigurno vsi že slišali, sploh v najstniškem obdobju. Čokolada je domnevno krivec za nastanek aken že od dvajsetih let prejšnjega stoletja, vendar do danes, je to še vedno sporna trditev.

Rezultati študij:

  • Več neformalnih raziskav je povezovalo uživanje čokolade s povečanim tveganjem za nastanek aken, vendar to ni dovolj za dokaz, da čokolada povzroča akne.
  • Ena študija je dokazala, da so moški, nagnjeni k aknam (to pomeni, da so imeli že pred študijo dokazano problematično kožo), ki so dnevno zaužili 25 gramov 99% temne čokolade, imeli povečano število aken po samo dveh tednih.
  • Druga študija je pokazala, da so moški, ki so dobivali kapsule 100% kakava v prahu na dan, imeli po enem tednu bistveno več aken v primerjavi s tistimi, ki so prejemali placebo.
  • Zakaj točno bi čokolada lahko povečala akne, ni jasno. Ena izmed študij pa je pokazala, da uživanje čokolade poveča reaktivnost imunskega sistema na bakterije, ki povzročajo akne, kar lahko pomaga razložiti te ugotovitve. A to je (zaenkrat) še vedno le teorija.

Viri študij:

 

Iz napisanega lahko vidimo, da so nedavne raziskave podprle izjavo, da obstaja povezava med uživanjem čokolade in aknami, ni pa še popolnoma jasno zakaj je temu tako.

No pa smo se prebili skozi tri najpogostejše omenjena živila, ki bi znala vplivati na nastanek in poslabšanje aken. Kljub vsem študijam, pa najbolje, da živila testirate sami na lastnem telesu, saj vedno poudarjam, da je vsaka koža različna in vzroki za nastanek aken so drugačni. Definitivno pa je pomembno, da poznate svoje telo in intolerance na prehrano, ki jih vaše telo ima. Saj obstajajo primeri, kjer je bila sprememba prehrane ključnega pomena za izboljšanje stanja kože (v povezavi s pravilno izbiro kozmetike in rednimi kozmetičnami negami).

Omenjali ste še nekaj živil, da blog ne bo predlog pa sem se odločila, da lahko tole temo pregledamo še kdaj. Če te tema zanima, nam lahko pustiš komentar, katero živilo specifično želiš, da predelamo naslednjič. 🙂

Do naslednjič,

– pozdravčki, Nuša

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja