AKNE – KAJ SO, KAKO NASTANEJO IN KAKO SE JIH ZNEBITI

Akne - vse kar moraš vedeti

AKNE – KAJ SO, KAKO NASTANEJO IN KAKO SE JIH ZNEBITI

Sprva so bile akne tipičen pojav v puberteti, zaradi spremembe hormonov, sedaj pa se z njimi lahko spopada praktično kdorkoli in razlogov je seveda več. Skupaj bomo predeli kaj točno so akne, kako nastanejo in kako se z njimi učinkovito spopasti in znebiti.

Kaj so akne?

Akne so stanje kože oziroma najpogostejša bolezen kože, ki se pojavi, ko se lasni mešički zamašijo z oljem in odmrlimi kožnimi celicami. To povzroči zaprte komedone (bele ne vnete bunčice), odprte komedone (ogrci), milije, papule in pustule (vnete akne ali to, kar večina ljudi označuje kot mozolji), v hujših primerih tudi ciste, turi in nodule.

Kot sem že zgoraj omenila, je poznano, da najpogosteje prizadenejo najstnike, lahko pa jih seveda dobijo ljudje vseh starosti. Ženske imamo po navadi tudi v odraslih letih več težav z njimi, moški v odraslih letih manj, na srečo. 😄

Kako nastanejo akne?

Razlogov za nastanek aken je precej: neprimerna prehrana, hormonsko neravnovesje, genetika, neustrezni kozmetični produkti (skoraj vsak dan se srečujem s točno to težavo – ko bi le vedeli kako se lahko samo s pravilno izbiro kozmetike stanje izboljša in koži pomaga), življenjski stil, itd.

Glavni štirje fiziološki dejavniki za nastanek aken pa so naslednji:

 • Prekomerna proizvodnja sebuma (oziroma loja, ki ga koža proizvaja),
 • Lasni mešički zamašeni z oljem in odmrlimi kožnimi celicami,
 • Bakterije (Propionibacterium acnes),
 • Vnetje.

Akne se običajno pojavijo na obrazu, čelu, prsih, zgornjem delu hrbta in ramenih, ker imajo ti predeli kože največ žlez lojnic. Sigurno ste že slišali za predel T cone – tukaj so žleze lojnice običajno še pogostejše in pospešeno izločajo sebum, zato se nam koža na teh predelih rada zmasti in posledično pride do zamašenih por. T cona pa ni samo na obrazu (čelo, nos in področje okoli nosu, brada), ampak se nadaljuje tudi po telesu (hrbet – zgornji del in sredina, ramena, dekolte), zato so to tudi področja kjer se akne najpogosteje pojavljajo.

Dejavniki, ki poslabšajo nastanek aken:

 • hormonske spremembe (to je pogost razlog za poslabšanje aken v prehodu in med samo puberteto, ob jemanju ali prenehanju jemanja kontracepcije, tik pred ali med samo menstruacijo, v obdobjih stresa, itd.),
 • prehrana (o nekaterih živilih, ki znajo povzročati akne in so na njih narejene študije sem že pisala, več si lahko prebereš v blogu),
 • stres – ne povzroča aken, a če že imate akne, jih lahko občutno poslabša.

Kako se aken znebiti?

Danes so na voljo že precej učinkoviti izdelki, ki dokazano pomagajo proti aknam. Res je pomembna izbira dermatološko preverjene kozmetike in korektno zastavljen protokol, s katerim je potrebno biti konsistenten, da dobimo željene rezultate. Ob nepravilni izbiri stanje lahko še poslabšate. Če potrebujete nasvete in pomoč pri izbiri kozmetike, smo vam vedno na voljo za posvet preko Instagram računa, tel. št. ali emaila, da res izberete kozmetiko personalizirano za vaše stanje kože.

Pomembno pri izbiri kozmetike, ki se bo aken znebila je, da iščete izdelke, ki vsebujejo sestavine:

 • za zniževanje proizvodnje sebuma,
 • ki sebum absorbirajo,
 • ki preprečujejo rast bakterij,
 • ki delujejo protivnetno in pomirjajo kožo.

Akne pa znajo biti zelo vztrajne in precej resne in morda za nekatere ne bo dovolj le pravilna izbira kozmetike, ampak bodo za učinkovito odstranitev aken potrebni redni obiski kozmetičnega salona.

Seveda obstajajo tudi redki primeri, ki jim mi v kozmetičnem salonu, ne moremo rešiti in vas v tem primeru raje pošljemo dalje k dermatologu. Pred tem pa vedno, vedno, vedno poskusimo vse drugo. Zdravljenje aken z antibiotiki je res zadnja faza, ko vse ostale možnosti ne pridejo v poštev in ko damo res vse od sebe (mi v salonu in vi doma), da se problematike aken rešimo. Kot sem že omenila, te primeri so res redki, saj se da s pravilno izbrano kozmetiko in obiski kozmetičnega salona urediti marsikaj.

Ker pa akne, sploh dolgotrajne, povzročajo posledice na koži (brazgotine) in nenazadnje tudi hudo čustveno stisko, vam polagam na srce, da se za zdravljenje aken odločite, če le lahko in vam vaše sposobnosti in možnosti to dopuščajo. Izdelki iz kozmetičnih salonov in obiski obrazne nege bodo veliko hitreje in bolj učinkovito rešili težave s kožo, kot da svoj čas in denar zapravljate za neprimerne in neučinkovite produkte, domačo narejeno kozmetiko ali da poslušate nasvete iz socialnih omrežij in promovirane objave ter s tem vse upe polagate v kozmetiko, ki za vas ni primerna. Ne pozabite, vaša koža je vaš največji organ in zanj je potrebno ustrezno poskrbeti.

Za sanacijo brazgotin, ki nastanejo po aknah, pa imamo zelo učinkovito metodo microneedeling, o katerem si več lahko preberete tukaj. Sanacija brazgotin pa se lahko prične šele, ko se znebimo vnetih aken. Prvo akne, nato brazgotine.

Do naslednjič,

– pozdravčki, Nuša

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja