Pomembnost sončne zaščite

Pomembnost UV zaščite

POMEMBNOST SONČNE ZAŠČITE

Vroči sončni dnevi, plaža, morje in bazeni. To lahko pomeni le eno – poletje je končno tukaj! V tem času veliko več naših dni preživimo na prostem, na soncu, nabiramo vitamin D, hkrati pa to pomeni, da se moramo pred sončnimi žarki še bolj zaščititi.

Že nekaj časa lahko spremljamo dejstva, kako škodljivi so sončni žarki in da je zaščita pred njimi pomembna vse dni v letu. Kljub temu, da je dejstvo, da je sonce ključnega pomena za naše zdravje in preživetje nasploh, je dejstvo tudi, da prekomerna izpostavljenost sončnim žarkom lahko povzroči tako kratkoročne kot dolgoročne poškodbe kože.
Večino kožnega raka namreč povzroča prevelika (pre)izpostavljenost ultravijolični (UV) svetlobi. UV žarki so nevidna vrsta sevanja, ki prihaja iz sonca, solarijev in sončnih svetilk, ti žarki pa poškodujejo kožne celice. V poletnem času UV so žarki močnejši, UV indeks višji in posledice hujše, zato je še toliko pomembnejše, da se pred njimi ustrezno zaščitimo.

Kaj je UV indeks in kaj pomeni UV?

Zavedati se moramo, da sonce ne vpliva na našo kožo le čez poletje, na morju, dopsutih in počitnicah. UV žarki in HEV svetloba (visokoenergijska vidna svetloba), so prisotni vsak dan, vse dni v letu – tudi v zimskem času in na oblačne dni. Spodaj pa si lahko preberete točno razlago kaj sploh je UV indeks, kaj so UV žarki, kateri osbtajajo in kako vplivajo na nas in našo kožo.

UV indeks je merilo stopnje ultravijoličnega sevanja oziroma ultravijoličnih žarkov. Vrednosti indeksa se gibljejo od nič navzgor – višji kot je UV indeks, večja in hitrejša je možnost poškodb (kože in oči).

UVA, UVB, UVC – vse to so oblike ultravijoličnih žarkov, ki so naravno prisotni, vendar si med seboj niso enaki. Razlikujejo se po valovni dolžini – krajša kot je dolžina valov, bolj škodljivi so:
– UVA je najdaljša valovna dolžina,
– UVB srednja in
– UVC najkrajša.

Kot sem že omenila, UVC je najkrajša valovna dolžina in najnevarnejša od vseh treh omenjenih, vendar na našo srečo ne more prodreti v zemeljsko atmosfero.

UVB je druga najkrajša valovna dolžina in tudi glavni krivec sončnih opeklin (obstaja namreč močna povezava med UVB žarki in kožnim rakom). Poškoduje povrhnjico kože že v 15 minutah izpostavljenosti soncu. UVB žarki so močnejši ali šibkejši, odvisno od časa dneva in sezone. Na splošno lahko govorimo, da so UVB žarki poleti najmočnejši, sploh med 10.00 in 17.00 uro.

UVA je najdaljša valovna dolžina, ki prodira najgloblje. Ta oblika sevanja povzroča staranje kože, kot so lise in gube, saj sega tako globoko v plasti kože (skozi plast dermisa). UVA žarki lahko takoj porjavijo vašo kožo, prisotni so vse dni v letu (ne glede na vreme) in, za razliko od drugih, prodirajo tudi skozi steklo in oblake. Prav zaradi UVA žarkov je zaščita pred UV svetlobo pomembna vse dni v letu, ne le poleti.

Kako se pred sončno svetlobo ustrezno zaščitimo?

Svojo kožo in oči moramo vedno ustrezno zaščititi pred soncem. Posebej pa bodimo pozorni na obraz, vrat in dekolte, saj so to področja našega telesa, ki so konstantno izpostavljena sončnim žarkom in povrhnjica je tanjša, kot drugod po telesu. Kar pomeni, da je bolj dovzetna na fotopoškodbe, zato se najpogosteje prvi znaki fotopoškodb (npr. sončne pege in kožni madeži, prezgodnje staranje, gube)

Kaj torej lahko naredimo, da se pred sončno svetlobo ustrezno zaščitimo:

  • sončne dni, sploh v času med 10.00 in 17.00, v večini preživimo v senci (bodisi pod drevesi, senčnikom ali drugim zavetjem);
  • nosite zaščitna oblačila, ko je to le mogoče (v to je všteto tudi nošenje pokrivalm kar je posebej pomembno, če imate tanke redke lase);
  • nosite sončna očala, ki zaščitijo naše oči in tanko občutljivo kožo okoli oči (sončna očala ščitijo vaše oči pred UV žarki in zmanjšujejo tveganje za sivo mreno);
  • redno uporabljajte kremo za sončenje! Na predelih obraza, vratu in dekolteja bi morali biti zaščiteni vse dni v letu (ustrezno začito preprečimo prezgodnje staranje, hiperpigmentacije – z razlogom se reče, da je sončna krema najboljši antiaging tretma).

Pravilen nanos kreme za sončenje

Sončna zaščita vsebuje različno raven zaščite, na splošno jo delimo na te štiri: (faktor 6 do 10), srednja (15 do 25), visoka (30 do 50) in zelo visoka (50+). Višji je zaščitni faktor, bolje in pa predvsem dlje časa je naša koža zaščitena.

Redna in pravilna uporaba kreme z zaščitnim faktorjem je ključnega pomena, sploh v poletnih mesecih, da predele kože izpostavljene soncu ustrezno zaščitimo. Vedno priporočam uporabo kreme z visokim oziroma celo visokim zaščitnim faktorjem. V salonu nenehno povdarjam kako pomembna je zaščita, ob jemanju določenih zdravil, po kemičnem pilingu, laserskih posegih, microneedelingu itd. V tem času imamo kožo še tanjšo, bolj občutljivo in posledično bolj dovzetno za fotopoškodbe. Pri microneedelingu sicer kože ne tanjšamo, je pa po tretmaju bolj občutljiva in poškodovana, zato nujno potrebuje zaščito pred soncem.

Nanos zaščitne kreme je na predelih obraza, vrata in dekolteja priporočen vse dni v letu. Pomembno je tudi, da najdete kremo, ki je primerna za vaš tip in stanje kože, ki vam ustreza. Sama vedno priporočam fluidne kreme, ker so lažje in lahkotnejše na obrazu. V naši trgovini lahko najdete Sunbrella SPF 30, Sunbrella SPF 50+, Sunbrella demi make-up SPF 30 in Sunbrella demi make-up SPF50+, ki so zelo lahke. Stranke jih naravnost obožujejo zaradi lahkotne teksture, tako obarvana kot neobarvana verzija. Tisti s svetlejšo poltjo, bodite še posebej dosledni pri uporabi sončne zaščite z zelo visokim zaščlitnim faktorjem, ker imate bolj občutljivo in h poškodbam nagnjeno kožo (hitreje vas opeče, hitreje se začnejo pojavljati hiperpigmentacije).

Priporočeno je, da vsaj 30 minut pred izpostavitvijo sončnim žarkom, nanesete 2mg/cm² kože – za obraz velja tudi pravilo dveh prstov. Poenostavljeno to pomeni, da je za obraz pravilna količina nanošene kreme enaka dolžini dveh prstev (kazalca in sredinca). Če se sončne kreme nanese manj, je zaščita nižja in smo manj časa zaščiteni. Čez dan je pomembna tudi reaplikacija. Po pravilih, naj bi se sončno kremo reapliciralo na 2 do 3 ure, še posebej, če smo izpostavljeni direktni sončni svetlobi. Ker pa vemo, da na vsakodnevni bazi za nekatere to ni ravno izvedljivo, poskrbite za ponovni nanos vsaj, ko ste na plaži ali bazenu. Takrat je reaplikacija še toliko pomembnejša, saj se s kopanjem, potenjem, brisanjem z brisačo in podobnim zaščitni faktor kreme še hitreje zmanjša.

Če svoje zaščitne kreme še nimate, v naši spletni trgovini ponujamo linijo z zaščito pred soncem znamke Holy Land, imenovano Sunbrella. Vsebuje različne kreme s faktorjema 30 in 50+, tudi za tiste navdušenke obarvanih sončnih krem je poskrbljeno. Linija ima namreč tudi dve obarvani sončni kremi, ki sta odlična kombinacija zaščite pred UV svetlobo in obarvane kreme, ki nam poenoti ten. Celotno linijo si lahko pogledaš tukaj.

Do naslednjič,

– pozravčki, Nuša.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja