Vse kar potrebuješ vedeti o vitaminu C v kozmetiki

Kako vitamin C vpliva na našo kožo?

Kako vitamin C vpliva na našo kožo?

Vitamin C ali askorbinska kislina ima ključno vlogo pri ohranjanju zdravja in vitalnosti naše kože. Ta močan antioksidant je znan po svoji sposobnosti, da zaščiti našo kožo pred antioksidativnim stresom, posvetli in poenoti našo polt ter pospeši proizvodnjo kolagena za bolj mladosten in sijoč videz. V tokratnem blogu bomo v čast svetovnega dne vitamina C raziskali kako vitamin C vpliva na našo kožo in njegove številne prednosti.

Z razlogom je Vitamin C ena izmed najbolj cenjenih aktivnih sestavin v kozmetiki. Že samo dejstvo, da je absorbcija vitamina v kožo 30x večja topikalno (torej z nanosom kozmetičnih izdelkov), kot pa peroralno, nam pove za kako izjemno sestavino gre. Vitamin C se v naši koži nahaja v epidermisu in dermisu. Igra ključno vlogo pri zdravju naše kože in deluje:

  • Nevtralizira proste radikale in revitalizira kožo.
  • Zaščiti pred foto-staranjem.
  • Stimulira sintezo kolagena, koža je bolj čvrsta in napeta.
  • Zaščiti pred gubami in zmanjša globino gub.
  • Svetli obstoječi melanin, obarvanost kože je enakomernejša.

Oblike vitamina C v kozmetiki

Askorbinska kislina (ascorbic acid)

Čista oblika askorbinske kisline je znano, da je najboljša oblika vitamina C je askorbinska kislina, ki pa je lahko zaradi uporabe pri nizkem pH precej dražilna za kožo in lahko povzroči “purging učinek”. Je izredno nestabilna oblika, zelo občutljiva in se hitro uniči ob stiku z zrakom, svetlobo ali vročino. Kljub temu pa je odličen antioksidant, ki se pogosto nahaja v stabilnih steklenih ampulah brez kisika, kar preprečuje oksidacijo. Ko se nanese na kožo, deluje kot učinkovit antioksidant in ima luščilne, obnovitvene in belilne učinke zaradi kislosti.

Natrijev askorbil fosfat (sodium ascorbyl phosphate)

Natrijev askorbil fosfat je stabilen pri pH 6-7, topen v vodi, a do tega trenutka še ni dokazano, da se lahko pretvori v aktivno obliko Vitamina C. Ščiti pred poškodbami UV sevanja (ampak v manjši meri kot askorbinska kislina), poveča sintezo kolagena, zmanjša pigmentacijo.

Magnezijev askorbil fosfat (magnesium ascorbyl phosphate)

Magnezijev askorbil fosfat je prav tako stabilen pri pH 6-7 in topen v vodi. Pretvori se v aktivno obliko in naj bi bil enako učinkovit kot askorbinska kislina pri povečanju proizvodnje kolagena in zmanjšanju pigmentacij.

Askorbil palmitat (ascorbyl palmitate)

Askorbil palmitat je topen v oljni fazi in se lahko dobro absorbira v kožo. Učinkovito ščiti pred UV sevanjem, povešuje sintezo kolagena, vendar ni dokazano, da o zmanjšuje pigmentacije.

Askorbil tetraizopalmitat oz. “tetra C” (ascorbyl tetraisopalmitate)

Askorbil tetraizopalmitat ali “tetra C” je zelo stabilna oblika, topna v olju, ki se dobro absorbira v kožo, pretvori pa se v aktivno obliko askorbinske kisline. Zaradi lažjega vpijanja v kožo doseže tudi celularni nivo absorpcije in pomaga pri sintezi kolagena ter ima belilne učinke. Ta oblika vitamina C deluje dolgotrajno in učinkovito, zato se pogosto uporablja v serumi in koncentratih za nego kože.

Askorbil glukozid (ascorbyl glucoside)

Askorbil glukozid je stabilen pri različnih pH vrednostih in topen v vodi, vendar je manj učinkovit kot natrijev askorbil fosfat pri zaščiti pred poškodbami UV sevanja. Kot je splošno znano, pa tudi ta oblika pospešuje proizvodnjo kolagena in svetli temne madeže. Ker so topni v vodi, se pogosto uporabljajo v kremah, emulzijah in losjonih, in delujejo dolgotrajneje kot čista oblika.

3-O-etil askorbat (3-O-ethyl ascorbate)

3-O-etil askorbat je topen v vodi in se dobro absorbira v kožo, vendar ni dokazov o njegovi stabilnosti ali pretvorbi v aktivno obliko. Zaradi svoje unikatne molekularne strukture ima trikrat večjo absorpcijo v kožo kot katera koli druga oblika. Zmanjšuje sintezo melaninskih celic, spodbuja tvorjenje novih kolagenskih vlaken in povečuje čvrstost in elastičnost kože. Ta oblika se pogosto uporablja v profesionalnih negah v salonih, pa tudi v koncentratih za nego kože doma, kjer je določena maksimalna dnevna količina, ki je ne smemo preseči. Proizvodi s to obliko vitamina C so običajno deklarirani kot koncentrati, ampule ali boosterji.

Vloga vitamina C v naši kozmetiki

1.   Naloga vitamina C: Antioksidativno delovanje

Vitamin C je močan antioksidant, ki preprečuje imunosupresijo s UV žarki in zmanjšuje foto-staranje.

Pretirana izpostavljenost naravnemu UV sevanju ali umetnim virom sevanja (v solarijih) vodi do znatnega poškodovanja kože, kar se kaže v pospešenem staranju kože. UV sevanje poškoduje kožo s pomočjo prostih radikalov kisika, ki poškodujejo komponente medceličnega matriksa (kolagenska vlakna) in s tem vplivajo na strukturo in funkcijo celic. Notranji antioksidanti, predvsem vitamina C in E, so sicer prisotni v telesu, vendar se zaradi čezmernega izpostavljanja soncu porabijo.

Zato jih je treba nadomestiti od zunaj, da bi nevtralizirali učinke škodljivih dejavnikov iz okolja. Poleg strukturnih poškodb so posledica izpostavljanja soncu tudi različne motnje pigmentacije, kot so sončne pege. Prosti radikali so zelo reaktivne molekule, ki lahko poškodujejo naše kožne celice, kar povzroči prezgodnje staranje, temne lise in neenakomeren ton kože. Z zaščito naše kože pred prostimi radikali vitamin C pomaga preprečevati te znake staranja in spodbuja zdravo, sijočo kožo.

2.   Naloga vitamina C: Proizvodnja kolagena

Poleg svojih antioksidativnih lastnosti ima vitamin C ključno vlogo tudi pri proizvodnji kolagena. Kolagen je beljakovina, ki zagotavlja strukturo in elastičnost naše kože ter jo ohranja čvrsto in mladostnega videza. Ko se staramo, proizvodnja kolagena naravno upada, kar vodi do drobnih linij, gub in povešene kože.

Vitamin C je nujen za sintezo kolagena, saj stabilizira trojno strukturo molekule kolagena in spodbuja izražanje genov, ki so odgovorni za njegovo proizvodnjo. Če fibroblastom, ki proizvajajo kolagen, dodamo vitamin C, se poveča sinteza kolagena, kar izboljša čvrstost kože in ji daje mlajši videz. Poleg tega ima vitamin C v koži antioksidativno delovanje, saj nevtralizira proste radikale, ki nastajajo zaradi škodljivih okoljskih dejavnikov in poškodb kože zaradi UV sevanja. Vitamin C ustvarja pregrado proti škodljivim snovem iz zunanjega okolja. Čeprav obstaja veliko antioksidantov, ki jih lahko razdelimo na encimske in ne-encimske antioksidante, je vitamin C najpogosteje predmet kliničnih raziskav. Še posebej je bila dokazana njegova učinkovitost v kombinaciji z vitaminom E.

3.   Naloga vitamina C: Bledenje kožnih madežev

Vitamin C je uvrščen med depigmentacijska sredstva, kar pomeni, da ima sposobnost posvetliti in izenačiti ten kože. Deluje v sodelovanju z bakrovimi ioni na aktivnem mestu encima tirozinaze in zavira njegovo delovanje, kar zmanjšuje tvorbo melanina, pigmenta, ki daje naši koži barvo. Poleg tega ima učinek na perifolikularni pigment. Z zmanjšanjem proizvodnje melanina lahko vitamin C pomaga zbledeti temne madeže, hiperpigmentacijo in druge razbarvanosti, zaradi česar je naša koža videti bolj enakomerna, zdrava in sijoča.

 

Da bi izkoristili številne prednosti vitamina C za našo kožo, je pomembno, da ga vključimo v vsakodnevno nego kože. Vitamin C je mogoče najti v različnih izdelkih za nego kože, vključno s serumi, čistilci, kremami in maskami za obraz. V našem kozmetičnem salonu imamo odline rezulate z izdelki iz linije C the succes znamke Holy Land, prav tako je super izbira serum AFRODITA – MULTIACTIVE C10 Vitamin Boost Super Shot, nikakor pa ne smemo pozabiti tudi na Skeyndor Power C+ linijo, kjer vsak tip kože najde nekaj zase.

Če povzamemo, vitamin C je močno hranilo, ki naši koži nudi številne koristi, vključno z zaščito pred okoljskimi stresorji, proizvodnjo kolagena ter posvetlitvijo in izravnavo naše polti. V kolikor ne veš točno katere izdelke izbrati, kako se jih uporablja ali kombinira, smo ti vedno na voljo preko telefona, emaila ali kar našega Instagram profila @tempeljlepote. Z veseljem ti strokovno svetujemo in sestavimo nego, da bo tvoja koža sijoča, zdrava in pomlajena.

Do naslednjič,

 

– Tempelj lepote.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja